top of page
Yazarın fotoğrafıDerya Çorbacıoğlu

İŞ HAYATINDA MUTLU VE BAŞARILI OLMANIN ÖNEMLI BIR KRITERI

DUYGUSAL DAYANIKLILIK

İçerisinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli becerilerinden biri olan duygusal dayanıklılık özellikle iş hayatındaki profesyonellerle yaptığım çalışmalarda ve şirket danışmanlıklarında bolca yer verdiğimiz bir konu olarak yer alıyor.

DUYGUSAL DAYANIKLILIK NEDİR?

Duygusal dayanıklılık, aslında hayatın kaçınılmaz bir parçası olan zorluklarla karşılaştığımızda, devam edebilme, zorluğu ve stresi tamponlayabilme ve yeni oluşan Duygu durumunu yarattığı davranış ve düşünme biçimimizi yönetebilme yeteneğimizdir.

Bilimsel araştırmalar, sağlıklı ruh yapısındaki bireylerde; bu durumun her birimiz için öğrenebilir ve geliştirebilir bir yetenek olduğu ortaya koymakta ve farklı profesyonel alanların farklı şekillerde bunu çalışabilmelerini sağlamaktadır.

İŞ HAYATINDA DUYGUSAL DAYANIKLILIK NASIL İŞE YARAR?

Her birimizin dönem dönem yaşayabildiği, ilerlememizin herhangi bir sosyal/mesleki sıkışma, üzüntü ya da şok sebebiyle durduğu, kimimizin boşluk, kimimizin belirsizlik, kimimizin kararımdan emin değilim diye tarif ettiğimiz ama esas olan ilerlememizi kaybettiğimiz zamanlar oluyor.

İşte tam da o durduğumuz yerde, ilerlememize yarayan beceri duygusal dayanıklılık becerimizdir…

İŞ HAYATINDA BAŞARI & DUYGUSAL DAYANIKLILIK İLİŞKİSİ

Bir kişinin iş hayatında başarılı olmasının kriteri nedir diye düşündüğümüz zaman; zekâ, daha uzun saatler çalışmak, fazladan sorumluluklar almak gibi iş tanımımızın çok üzerinde görevler edinmek gibi görünebilir. Mesela “çok çalıştı buraya gelmek için” deriz.

Her şeyin belirli ve düzenli bir sistematik içerisinde olduğu bir ortamdaysak bu görüşe tamamen katılabilirdim ancak, personel azaltma kararları, proje kaynak kısıtlamaları, sıkışık teslim tarihler ile yaşadığımız zaman baskısı, sık organizasyonel değişimlerin yaşandığı modern iş yaşamında; asli görevlerimizi yapmak ve belki biraz fazlasını yapmak yeterli olamamakta, mutlaka stresle başa çıkma, stresli ortamlarda başarılı olma kapasitemize bağlı olarak başarımızı etkiliyor.

Bir de iş yerinde oluşan bu streslerin dışında, her birimizin kendi olma halimiz, sosyal ve özel hayatımızda karşılaştığımız kimi durumların yarattığı stres ve üzüntülerin yarattığı ayrı bir motivasyon kaybı oluyor.

Bizler bir bütün olduğumuz için, ne kadar profesyonel olsak ta, tüm yaşamımızda olanlar bizim iş performansımıza yansıyor elbette.

Yaşadığımız her olay bizde bir Duygu yaratıyor, kimi zaman çok heyecanlı, kimi zaman öfkeli, kimi zaman Mutlu, kimi zaman üzgün hissediyoruz… Bu tabi ki davranışlarımıza ve rutinlerimize ve veya yapmamız gereken şeylere yansıyor…

İşte tam da burada, bizim işimize yarayabilecek, geliştirilebilir bir beceri olan Duygusal Dayanıklılık devreye giriyor.


5 ADIMDA DUYGUSAL DAYANIKLILIĞI ARTIRMAK

Duygusal Dayanıklı olabilmek için en basit 5 adım şöyle özetlenebilir

  1. Pozitif Olmak

  2. Duygu Farkındalığına Sahip Olmak

  3. İş & Özel Yaşam dengesi

  4. İşte manevi tatmin elde etmek

  5. Duygusal Tepki Farkındalığıma Sahip Olmak

ÜRETİM ve KAZANÇ İÇİN DUYGUSAL DAYANIKLILIK

Dayanıklılık, kökleri insanlığın hayatta kalmasının anahtarında olan kritik bir yaşam becerisidir. Stres ve beklenmedik zorluklarla başa çıkma ve hatta bu tür durumlarda başarılı olma yeteneğini sağlar.

İşyeri stresi, yüksek düzeyde depresyon ve kaygı ve tükenmişlik ile ilişkili olduğu bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur. 1978 gibi erken bir tarihte, stresli bir işyerinin etkileri, çalışanların fiziksel ve duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı hissi yaşadıkları bir durumu tanımlamak için "tükenmişlik" terimini Pines ve Maslach tarafından çalışılmıştır.


Tükenmişlik hem üretken hem de ekonomik olarak işyerleri üzerinde ağır bir bedele sahiptir. Tükenmişlik, artan devamsızlık oranları ve düşük üretkenlik ile ilişkilidir- çalışanlar üzerindeki olumsuz etkisinden bahsetmiyorum bile. Duygusal dayanıklı çalışanlar, stresle daha iyi başa çıkabilir ve 'tükenmişlik' yaşama ihtimalleri daha düşüktür.

Dayanıklılık, iyimserlik, şevk, merak, enerji ve deneyime açıklık gibi çeşitli olumlu durumlarla ilişkilendirilmiştir. Bu olumlu duygusal durumlar, iş yeri için muazzam bir değere sahiptir.


Profesyonel hayat her ne kadar duygudan uzak gözükmüş olsa da önceki dönemlerde, artık bugünümüzde Duygu ve dayanıklılığı bolca Pratik ettiğimiz çalışmalar ile kendimiz, kariyerimiz, şirketimiz ve ekip arkadaşlarımız için daha büyük bir fayda yaratabiliyoruz.

Derya

Derya ÇORBACIOĞLU

Profesyonel KOÇ FCPC, Eğitmen & DANIŞMAN






134 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page